Veelgestelde vragen

Hier vind je de vragen die ons vaak gesteld worden. Wordt jouw vraag niet beantwoord? Neem dan contact op met onze helpdesk.

Deelnemen

 • Waarom zou mijn school deelnemen, terwijl de Stercollecties open beschikbaar zijn voor iedereen?

  Zonder deelnemende scholen zouden er geen Stercollecties zijn. VO-content gebruikt de bijdrage van scholen om namens hen Stercollecties te ontwikkelen, onderhouden en actualiseren. U investeert met uw bijdrage dus in het digitale leermateriaal. Hoe meer scholen meedoen, hoe meer open leermateriaal VO-content kan laten ontwikkelen en hoe meer leerlingen op maat kunnen leren.

  Docenten van deelnemende scholen krijgen bovendien toegang tot het docentenmateriaal, Eindexamensite.nl en de rekenprogramma's StudioRekenen en Count on Me.

 • Kan ik met een deel van mijn school deelnemen?

  In principe wordt de school deelnemer met alle leerlingen behorende bij het Brinnummer. In sommige gevallen is een uitzondering mogelijk. Neem contact met ons op om te bespreken of dit voor uw school mogelijk is

 • Het schooljaar is al halverwege, betalen we dan nog de volle 7 euro per leerling?

  Nee, u betaalt naar rato het aantal maanden tot 1 augustus.

 • Waar vind ik gebruikerservaringen van andere scholen?

  Lees bij de Referenties hoe scholen die al met de Stercollecties werken dit ervaren.

   

   

 • Wanneer krijgen de docenten en leerlingen toegang tot alle extra programma's en materialen?

  Binnen 5 werkdagen na ontvangst van de ondertekende deelnameovereenkomst.

 • Hoe zorg ik dat deelname aan VO-content rendabel wordt?

  Ervaring leert dat de investering voor deelname eenvoudig terug te verdienen is. VO-content biedt verschillende ondersteuningsmogelijkheden bij de implementatie om de terugverdientijd te versnellen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken met Janneke van Doren, coördinator Ondersteuning.

 • Hoe stimuleer ik mijn docenten om het materiaal van VO-content te gebruiken?

  VO-content ondersteunt scholen op allerlei manieren bij de implementatie van Stercollecties en de professionalisering van docenten. Zo heeft VO-content verschillende (incompany)trainingen en workshops ontwikkeld om docenten op weg te helpen. Lees meer over de ondersteuning die VO-content biedt. Of neem contact op met Janneke van Doren over de ondersteuningsmogelijkheden

   

 • Op welk moment moet ik de deelname van onze school opzeggen?

  U kunt de deelname aan VO-content jaarlijks opzeggen vóór 1 maart van het lopende schooljaar, tenzij anders is overeengekomen. Opzeggen kan schriftelijk per adres:

  Stichting VO-content
  Postbus 8282
  3503 RG Utrecht

   

Stercollecties

 • Ik wil starten met de Stercollecties. Waar moet ik beginnen?

  Bekijk onze pagina over het gebruiken van de Stercollecties of lees de whitepaper 'Van traditioneel lesmateriaal naar flexibel leermateriaal'

 • Heb ik een account nodig om de Stercollecties te kunnen gebruiken?

  Nee, om de Stercollecties te gebruiken heb je geen account nodig. Ook leerlingen hoeven niet in te loggen. Om ons docentenmateriaal te gebruiken en om de Stercollecties in Wikiwijs Maken aan te passen log je in via Entree met je schoolaccount van de elo. 

 • Werken de Stercollecties op verschillende devices en systemen?  (pc, laptop, netbook, MacBook, iPad, Android)

  Alle Stercollecties werken goed op alle devices met een Windows of MAC systeem: pc, laptop, netbook, Chromebook of MacBook. De Stercollecties bevatten geen Flash-materiaal en zijn dus op ieder apparaat afspeelbaar in de browser, ook op tablets zoals de iPad. Soms wordt verwezen naar externe websites met flash, dit is niet geschikt om af te spelen op een tablet. Ook enkele kennisbanken bevatten nog flash-materiaal.  

 • Kan ik de Stercollecties in verschillende browsers gebruiken (Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari)?

  De Stercollecties zijn te bekijken en te gebruiken in de browsers Internet Explorer (minimaal versie 9), Chrome, Firefox en Safari. In Internet Explorer worden soms niet alle teksten en video's goed weergegeven. Gebruik daarom bij voorkeur Google Chrome. Het wiskunde havo/vwo materiaal werkt het beste met de browsers Chrome en Firefox. 

 • Waar vind ik het docentenmateriaal?

  Het docentenmateriaal van de Stercollecties staat op de webpagina docentenmateriaal. Docenten van deelnemende scholen loggen hier in met hun schoolaccount van de Kennisnetfederatie en krijgen direct toegang.

   

 • Hoe geef ik het door als een link niet werkt/als ik een foutje heb gevonden?

  Stuur meldingen van foutjes en onvolledigheden naar de helpdesk. Kleine correcties passen we zo mogelijk dezelfde dag nog aan.

 • Een filmpje werkt niet of tekst verschijnt niet. Waar kan dat aan liggen?

  Meestal is het gebruik van de browser Internet Explorer de oorzaak van een niet werkend filmpje of tekst die niet verschijnt. In Google Chrome of Firefox werken de Stercollecties wel goed.

 • Hoe blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen?

  Meld je aan voor de nieuwsbrief via de button onderaan deze pagina. 

  Wil je weten wat er dit jaar voor jouw vak wordt ontwikkeld? Kijk dan op de what's new pagina voor jouw vak

 • Ik wil graag meewerken aan de Stercollecties, kan dat?

  De Stercollecties worden ontwikkeld door een team van ervaren ontwikkelaars, docenten en redacteurs. We zijn altijd op zoek naar docenten die willen reflecteren op het materiaal. Als reflectant help je mee met het onderhouden en verbeteren van de Stercollecties.
  Neem voor meer informatie contact met ons op. 

 • Hoe vind ik een Stercollectie in Wikiwijs?

  Je kunt de Stercollecties op verschillende manieren vinden in Wikiwijs.

  1. Via de pagina stercollecties.wikiwijs.nl. Hierop staan alle Stercollecties.
  2. Door te kijken naar het keurmerk.
  3. Door binnen Wikiwijs Maken te kiezen voor ‘uitgebreid zoeken’ en als bron ‘VO-content’ in te vullen.
  4. Door het instructiefilmpje 'Zoeken in een Stercollectie' te bekijken.

   

Ondersteuning

 • Is er ruimte voor schoolspecifieke vragen in de trainingen?

  Ja, alle trainingen worden op maat gemaakt. Dat betekent dat er ruimte is voor vragen en onderwerpen die voor jouw school van belang zijn.

 • Hoe wordt de training voorbereid?

  Voorafgaand neemt een medewerker van VO-content telefonisch contact op met de school om een intake te doen. Daarin komen alle relevante zaken ter sprake en wordt een voorstel gedaan voor een training op maat.

 • Waar vinden de trainingen plaats?

  De trainingen zijn op de schoollocatie zelf. Voor de trainingen is een ruimte nodig met beamer of smartboard, de mogelijkheid om een laptop aan te sluiten en om videomateriaal af te spelen. Alle deelnemers werken op hun eigen laptop of tablet, dus ook een goede wifi-verbinding is belangrijk. Een klaslokaal voldoet meestal uitstekend.

 • Wie verzorgen de trainingen?

  De trainingen worden verzorgd door medewerkers van VO-content of zelfstandige trainers. Alle trainers hebben ruime ervaring met digitaal lesmateriaal, de Stercollecties en het geven van trainingen. Veel van de trainers zijn oud-docenten. 

 • Kan ik bij jullie terecht voor een training over curriculumontwikkeling en arrangeren van digitaal leermateriaal?

  Ja. Omdat iedere docent zelf een Stercollectie kan aanpassen is kennis over curriculumontwikkeling en/of het arrangeren van digitaal leermateriaal nodig. In onze training combineren we theorie over curriculumontwikkeling met sessies waarin deelnemers zelf Stercollecties aanpassen in de online tool Wikiwijs maken. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

 • Kan VO-content ook een training verzorgen over e-didactiek of educatieve apps?

  Nee, onze expertise ligt niet op het gebied van e-didactiek en educatieve apps. We kunnen je wel doorverwijzen naar geschikte aanbieders van deze trainingen. Neem daarvoor contact met ons op. 

 • Is een traject van managementbegeleiding op maat mogelijk?

  Ja, dat is mogelijk. Naast een pool van trainers heeft VO-content een netwerk van ervaren adviseurs om zich heen verzameld. Een medewerker van VO-content koppelt uw vraag aan de adviseur met de juiste ervaring. Alle begeleidingstrajecten worden in overleg afgesproken. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Kwaliteitszorg

 • Dekken de Stercollecties de kerndoelen en eindtermen?

  Ja, de Stercollecties van VO-content voor de onderbouw zijn ontwikkeld op basis van de kerndoelen basisvorming en de door de SLO ontwikkelde Inhoud-Leerdoelspecificaties. De Stercollecties voor de bovenbouw voldoen aan de eindtermen en hebben een directe koppeling met het Eindexamenprogramma. Lees meer op onze pagina over kwaliteit

 • Hoe is de kwaliteit van een Stercollectie geborgd?

  Voor het borgen van de kwaliteit van de Stercollecties wordt een kwaliteitszorgsysteem gebruikt. Een deskundig team ontwikkelt het materiaal en een docentenpanel test een nieuwe Stercollectie voordat die wordt gepubliceerd. Eenmaal beschikbaar, onderhoudt en actualiseert VO-content de Stercollecties stelselmatig. Lees meer over de kwaliteit van de Stercollecties.

 • Hoe kan ik laten weten wat ik van het materiaal vind?

  Reflecties van docenten die een Stercollectie in de praktijk gebruiken, zijn voor ons waardevol. Door hun kritische blik en ervaringen kunnen we de Stercollecties blijven verbeteren. Geef via de helpdesk door wat je van het materiaal vindt. Daarnaast zoekt VO-content docenten die tegen een vergoeding reflecteren op de Stercollecties of willen deelnemen aan het docentenpanel. Neem voor meer informatie contact met ons op. 

StudioRekenen en Count on Me

 • Ik ben docent en ik wil StudioRekenen en/of Count on Me gebruiken met mijn leerlingen. Hoe doe ik dat?

  De rekencoördinator van je school(locatie) kan accounts aanvragen via het formulier

 • Hoe log ik in bij StudioRekenen en Count on Me?

  Inloggen doe je met je schoolaccount van de Kennisnet Federatie. Bekijk het schema Inloggen bij StudioRekenen en Count on Me.

 • Wat moet ik doen om te zorgen dat docenten en leerlingen met StudioRekenen en Count on me aan de slag kunnen?

  Hiervoor vraagt u eerst rekenaccounts aan via het formulier. Na eenmalige koppeling van dit account kunnen docenten en leerlingen inloggen in Entree met hun schoolaccount van de elo. Zie hiervoor de Handleidingen.

 • Waar vind ik de handleidingen voor StudioRekenen en Count on me?

  Download de handleiding voor de rekencoördinator

  Download de handleiding voor de docent

  Download de handleiding voor de leerling

  Of ga naar de Inlog voor beheer

 • Ik wil Count on Me of StudioRekenen alleen uitproberen, kan dat?

  Ja, vraag een demo-account aan.

 • Voldoen StudioRekenen enCount on Me aan referentieniveaus Meijerink?

  Ja. In het rekenprogramma StudioRekenen kunnen leerlingen op verschillende niveaus van Meijerink oefenen: op niveau 1F, 2F en 3F. Ook de oefeningen in de rekengame Count on Me zijn afgestemd op de referentieniveaus van de commissie Meijerink. Hoe hoger in de flat, hoe moeilijker de oefeningen. Via een instaptoets komen leerlingen snel bij de oefeningen die passen bij hun eigen niveau (ook bovenbouw). Count on Me gaat ook tot en met niveau 3F. Lees meer over de rekenprogramma’s

 • Waarom moet ik als rekencoördinator klassen, leerlingaccounts en docentenaccounts maken, terwijl de programma's zijn aangesloten bij de Kennisnet Federatie?

  Vanuit de Kennisnet Federatie is het niet mogelijk de indeling in klassen te maken en die te koppelen aan de juiste docentenaccounts. En dat is belangrijk om docenten inzicht te geven in de resultaten van de leerlingen. Daarom moet de rekencoördinator deze indeling maken voordat gestart wordt met het gebruik van de rekencollecties.

  De leerlingen krijgen een koppelcode die zij invoeren als ze voor het eerst inloggen. Daarna kunnen ze met hun elo-account inloggen bij StudioRekenen en Count on Me en hebben docenten inzicht in de resultaten.

  Kijk voor de instructie voor de koppeling met Entree in de docentenhandleiding

 • Ik moet als rekencoördinator voor heel veel docenten een account aanmaken. Hoe doe ik dat?

  Mail een Excelsheet met alle docentennamen naar de helpdesk. Wij zorgen dat deze worden ingelezen in het systeem zodat de docentenaccounts voor je klaar staan. 

 • Wat doe ik als ik mijn accountgegevens voor StudioRekenen en Count on Me kwijt ben?

  Stuur een bericht naar de helpdesk. Vermeld daarin ook de naam en locatie van de school.

 • Kunnen leerlingen met hun eigen leerlingennummer inloggen op StudioRekenen en/of Count on Me? Moet ik dat als rekencoördinator voor alle leerlingen aanpassen?

  De leerlingen loggen de eerste keer in met de inlogcodes die zijn verstrekt na het aanmaken van de klassen en de koppeling aan docenten. Daarna kunnen zij zelf hun profiel aanmaken en hun wachtwoord/inlognaam wijzigen. In hun profiel kunnen zij dus ook als gebruikersnaam hun leerlingnummer aangeven. 

 • Ik zie een fout / Er werkt iets niet. Waar kan ik dat melden?

  StudioRekenen en Count on Me zijn zo zorgvuldig mogelijk ontwikkeld. Heb je toch een foutje ontdekt of werkt iets niet volledig? Stuur een schermafdruk en een zo volledig mogelijke omschrijving naar de helpdesk.  

 • De knop Volgende wordt niet weergegeven of ik krijg een vreemde weergave op het scherm. Hoe kan dat?

  In Internet Explorer is de weergave op het scherm niet altijd goed, dit kunnen we helaas niet oplossen. Gebruik als browser liever Google Chrome. 

 • De instaptoets wordt niet opgeslagen. Hoe kan dat?

  De instaptoets moet in zijn geheel worden gemaakt om te kunnen berekenen wat het niveau is. Als leerlingen tussentijds uitloggen, kan de berekening niet worden gemaakt en worden de gegeven antwoorden niet opgeslagen. 

Eindexamensite

 • Hoe log ik in op de Eindexamensite? 

  Je kunt inloggen op www.eindexamensite.nl als je school deelneemt aan VO-content en je een Entree-account hebt. Ga naar deze website en klik rechtsboven op ‘inloggen' en selecteer je school uit de lijst. Je komt daarna in het inlogscherm van je elo. Meer informatie staat in het document Hoe log ik in bij Eindexamensite?

 • Onze school is deelnemer van VO-content, maar inloggen lukt niet?

  Mogelijk is je school niet aangemeld bij de Kennisnet Federatie. Dit kun je controleren in het deelnemersoverzicht op de website van de Kennisnet Federatie. 

  Staat je school hier niet bij, meld je dan aan bij Kennisnet Federatie. 

  Is je school wel aangemeld bij de Kennisnet Federatie? Stuur dan een mail naar de helpdesk

 • Welke digitale eindexamens zijn beschikbaar op de Eindexamensite?

  Op dit moment zijn de volgende volledig digitale eindexamens beschikbaar:

  (De andere examens die worden aangeboden en staan vermeld op Eindexamensite.nl zijn van oorsprong papieren examens die zijn gedigitaliseerd.)

  vwo muziek 2011-1
  vwo muziek 2012-1
  vwo muziek 2013-1
  vwo kunst 2010-1

  havo muziek 2011-1
  havo muziek 2012-1
  havo kunst 2011-1

  3F rekenen 2012 t/m 2015
  2F rekenen 2012 t/m 2015

  vmbo kb nederlands 2015
  vmbo kb nederlands 2013
  vmbo kb engels 2015
  vmbo kb engels 2012
  vmbo kb duits 2015
  vmbo kb frans 2012
  vmbo kb geschiedenis 2015
  vmbo kb aardrijkskunde 2015
  vmbo kb economie 2012

  vmbo kb economie 2015
  vmbo kb maatschappijleer 2 2015
  vmbo kb biologie 2015

  vmbo bb nederlands 2015
  vmbo bb nederlands 2009
  vmbo bb engels 2015
  vmbo bb duits 2015
  vmbo bb geschiedenis 2015
  vmbo bb aardrijkskunde 2015

  vmbo bb economie 2015
  vmbo bb maatschappijleer 2 2015
  vmbo bb biologie 2015

 • Hoe werkt het leerlingvolgsysteem van Eindexamensite?
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je direct in

Nu inschrijven
Stel een vraag Helpdesk