Thema 1: Kijken naar kenmerken
Hoe goed kijk jij om je heen? Er is zoveel te zien, maar we kijken meestal niet zo erg nauwkeurig. In dit thema bekijkt de leerling de wereld om zich heen (nog) beter dan hij/zij meestal doet. Leerlingen gaan op zoek naar kenmerken van zowel organismen als stoffen.
Het thema bestaat uit twee blokken:
- De natuur om je heen (biologie) - Dit blok gaat over de vraag hoe biologen soorten organismen ordenen.
- Stoffen om je heen (NaSk) - Stoffen zijn net organismen: alle stoffen hebben specifieke eigenschappen. Je kunt een stof herkennen aan zijn kenmerken. Dit blok gaat over kenmerken van stoffen.
Thema 2: Alles is energie
Dit thema laat zien hoe je een onderwerp zoals 'energie' vakoverstijgend kunt aanbieden om de verbinding tussen vakken voor leerlingen te verduidelijken. Energie is een onderwerp dat zowel in de biologie, natuurkunde en scheikunde wordt bestudeerd en één uitleg bij het woord ‘energie’ is er dan ook niet.
Het thema bestaat uit drie blokken:
- Energie om van te leven (biologie) - Alle levende wezens hebben voortdurend energie nodig. Hoe komen organismen aan de benodigde energie en hoeveel hebben mensen eigenlijk nodig? Dit blok gaat over voeding.
- Eten en gegeten worden (biologie) - Alle organismen op aarde zijn afhankelijk van de zon; de zon zorgt voor de energie. Dit blok gaat over fotosynthese, verbranding en voedselketens.
- Daar zit energie in! (NaSk) - Dit blok gaat ook over verbranding, maar dan wel buiten het lichaam.
Thema 3: Waarnemen en reageren
In dit thema wordt gekeken naar verschillende communicatiekanalen en naar de manier waarop die in de natuur worden gebruikt. Dit vakoverstijgende thema bestaat uit drie blokken: één biologie-blok en twee blokken waarin biologie en NaSk volledig zijn geïntegreerd:
- Zien en gezien worden (biologie en NaSk) - In dit blok komt licht als natuurkundig verschijnsel aan bod (o.a. kleurenspectrum, lenzen en spiegelen) en bestuderen leerlingen het menselijk oog.
- Horen en gehoord worden (biologie en NaSk) - In dit blok komt geluid als natuurkundig verschijnsel aan bod (o.a. toonhoogte en volume) en bestuderen leerlingen het menselijk oor.
- Zenden en ontvangen (biologie) - Dieren hebben zintuigen om goed op de omgeving te kunnen reageren. Het blok zenden en ontvangen gaat over zintuigen, gedrag en verschillende vormen van communicatie.
Thema 4: Groei en leven
Dit thema gaat over groeien en ontwikkelen en bestaat uit twee biologie-blokken. In het eerste blok wordt ingegaan op dierlijke en plantaardige cellen en in het tweede blok komen organen en orgaanstelsels aan bod.
- De cel als basis van alles (biologie)
- Je lichaam aan het werk (biologie)
Naast deze onderwerpen zijn er nog de thema's:
Macht en regels
Materie, tijd en ruimte
Kracht en beweging
Waarnemen en reageren
Jouw mening!
Wij zijn heel erg benieuwd wat je van deze nieuwe Stercollectie mens en natuur vindt!
Laat het ons weten via info@vo-content.nl.