Lubbi en haar collega hebben toegang tot losse onderdelen van de methode van ThiemeMeulenhoff, die ze met open leermateriaal (de Stercollectie van VO-content) tot een arrangement kunnen smeden. “Het is prettig om met zoveel verschillende bronnen leermateriaal te kunnen samenstellen. Mijn ideaal is dat je in de toekomst bij verschillende methodemakers losse hoofdstukken kunt kopen. Ik dacht dat het nog jaren zou duren voor we deze stap zouden kunnen maken.”
Community college versterkt de band met de omgeving
Dankzij leerdoeldenken kunnen vakoverstijgende leerdoelen gemakkelijker in projecten behandeld worden, ervaart Lubbi. “Dat is qua tijd veel efficiënter dan wanneer ieder vak er apart aandacht aan besteedt.” In de vorm van ‘community college’, haalt de school bovendien de band met de samenleving aan, zodat de leerlingen ook buiten de school leerdoelen kunnen behalen.
Als voorbeeld noemt ze het project over landschapsvorming dat de school in samenwerking met natuureducatiecentrum De Helderse Vallei organiseert. Daarin komen leerdoelen van mens en maatschappij, biologie en beeldende vorming aan bod. “De leerlingen zijn heel enthousiast”, aldus Lubbi. Belangrijker nog: “Uit onderzoek door een collega blijkt dat ze er veel van leren.”
Een werkbaar systeem is innovatief, maar realistisch
Alle leerlingen van Mavo aan Zee volgen nu een staand programma op basis van leerdoelen, met daarnaast ruimte voor gepersonaliseerde leerroutes en maatwerk. ‘Realistisch en innovatief’, noemt Van Beekum dat. “We kijken nu veel beter naar wat een kind nodig heeft.”
Ook wordt nu veel meer gebruikgemaakt van de expertise die de school zelf in huis heeft, vindt de schoolleider. Collega’s ondersteunen elkaar door workshops te geven en lesbezoeken af te leggen. “Tijdens het wekelijkse sectieoverleg praten we niet alleen over de planning, maar ook over hoe de leerdoelen zullen worden behandeld”, vult Ter Veld aan. Lubbi: “Ook collega’s die al langer meedraaien zien nu het voordeel van leerdoeldenken. We staan er met z’n allen achter.”

Jonne Lubbi, Hans van Beekum en Hielke ter Veld