info@vo-content.nlContact

‘Voor werken met open leermateriaal moet je stevig in je schoenen staan

ExamenKracht

Iedereen kan met de Stercollecties aan de slag. Maar het is handiger als je collega’s achter je staan” ervaart Nancy Hammer, docent Nederlands op het Jan Arentsz in Alkmaar.

Nancy is docent Nederlands in de onderbouw. Het Technasium en is één van de pioniers als het gaat om de ontwikkeling van eigen lesmateriaal. “Ik was de gek van de school die dat deed. Nu merk ik dat ik voorloper ben in het gebruik van open lesmateriaal. Docenten komen naar mij toe: ‘hoe heb jij die les gemaakt?’”



Zo maak je een les Nederlands

“Vorig schooljaar hebben we zelf lesmateriaal ontwikkeld met ondersteuning van VO-content. Daarbij is het belangrijk dat iedereen het gebruik van open leermateriaal moet ondersteunen. Anders wordt het lastig om eigen materiaal te maken. Zo is de sectie Nederlands weer overgestapt naar het werken vanuit een boek. Dit betekent dat alle jaarlagen werken vanuit het boek en niet meer met zelf gemaakt materiaal. Veranderingen op schoolniveau gaan langzaam en stroperig.”

Hoewel collega docenten van Nancy kiezen voor het boek laat ze de ontwikkeling van open leermateriaal niet los. “Ik ontwikkel nu binnen het Technasium samen met opdrachtgevers en schrijvers oefeningen. Doel is om de lesstof schoolbreed in te zetten. Als dit project slaagt, dan zie ik weer mogelijkheden voor open lesmateriaal op het Jan Arentsz in Alkmaar.”

Voordelen gebruik SterCollecties

Nancy heeft nog één klas Nederlands onder haar hoede, waarin ze wel werkt vanuit de SterCollecties. “Ik zit inmiddels 21 jaar in het vak en zie vooral voordelen in het gebruik van open leermateriaal. Als ik vanuit een boek werk kan ik moeilijker inspelen op de actualiteit. Ik ben langer met de lesstof bezig, want het zijn vaak grote hoofdstukken. Afwijken van een methode is ook niet eenvoudig.

Het boek heeft namelijk voor leerlingen nog de betekenis: wat er in het boek staat is waar. Het is tijdrovend en verwarrend voor leerlingen als ik het niet eens ben met de lesstof en er van af wijk. Ik ben ook een leukere juf als ik mijn eigen lessen voordraag en dat merk ik in de positieve feedback die ik ontvang. Leerlingen zijn meer intrinsiek gemotiveerd om oefeningen te maken, de les is dynamischer én ik krijg complimenten van leerlingen; Juf, wat leuk dat je deze les zelf hebt bedacht!’