De leerdoelen voor burgerschap hebben op de meeste scholen nog geen duidelijke plek in het curriculum. VO-content ontwikkelde twee thema's Burgerschap die in de volle breedte van de onderbouw ingezet kunnen worden bij de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en m&m. De nadruk ligt daarbij op samenwerken. We zijn bij de thema's uitgegaan van de invulling zoals SLO die heeft vastgelegd.
Beschikbare thema's:
Op dit moment zijn er twee thema's beschikbaar die ingezet kunnen worden in de onderbouw voor alle niveaus:
De samenleving dat ben jij
Nederland besturen we samen
Makers van de thema's burgerschap aan het woord
“Het is natuurlijk erg belangrijk dat leerlingen wereldwijs worden gemaakt. Dat moet je dus niet doen met wat hap-snapopdrachten, maar met een degelijke methode”, vindt docente maatschappijleer en zorgcoördinator Patricia Masselink-Lampe. Met geschiedenisdocent Ron Hendriks ontwikkelde ze daarom de nieuwe thema's burgerschap.
Het duo werkte al eerder samen aan een methode voor het mentoraat en zag in burgerschap de mogelijkheid om het leukste van hun vakken samen te brengen. Ron: “Het uitgangspunt was dat de collectie a) doeldekkend moest zijn, b) op verschillende niveaus inzetbaar zou zijn voor een algemene onderbouw, c) de mentor een maximaal resultaat kan behalen met een minimale investering, en d) dat de opdrachten leuk zijn.”
Om dat te bereiken zetten ze de verplichte leerdoelen om naar aansprekende thema’s, met een gedeelte basisstof en flink aantal verrijkingsopdrachten. Iedere ‘stap’ wordt afgesloten met een activerende eindopdracht waarbij kennis, vaardigheden en een verandering van houding worden getoetst. De docent kan de thema’s in WikiWijs naar behoefte arrangeren, en door de handige samenwerking tussen VO-content en veel ELO’s kunnen zij de vorderingen van de leerlingen op ieder moment inzien
Lees het hele interview met de makers van de thema's burgerschap