Interview Ron Zuijlen over auteursrecht in het onderwijs

18 mei 2017

Ron Zuijlen, directeur van VO-content heeft de publicatie over auteursrecht en internet, wat mogen scholen wel en niet, mede geïnitieerd en bijgedragen aan de inhoud. In onderstaand interview lees je over het wat, hoe en waarom.

    

Waarom dit initiatief?

De vraag wat mag wel en niet mag speelt op steeds meer scholen. Docenten werken steeds meer aan onderwijzen en leren op maat met digitaal leermateriaal en gaan steeds meer zelf aan het curriculum ontwikkelen en combineren dus uit verschillende leermaterialen, open, gesloten, eigen en wat je kan vinden op het web.

Veel docenten weten niet waar ze op moeten letten bij het maken, gebruiken en arrangeren van digitaal leermateriaal. Dat weerhoudt ze nog vaak om digitaal leermateriaal in te zetten. Deze publicatie zorgt dat docenten waar nodig en mogelijk meer gebruik gaan maken van verschillende digitale leermaterialen en bronnen.

Wanneer bedacht je dat scholen deze informatie nodig hebben?

Zolang VO-content bestaat is auteursrecht al een aandachtspunt. Op scholen en tijdens trainingen worden hierover vaak vragen gesteld, omdat docenten aan slag gingen met de Stercollecties en het combineren van leermaterialen van verschillende herkomst.

Hoe is de publicatie tot stand gekomen?

Bij de start van het doorbraakproject Onderwijs en Ict hebben we dit onder de aandacht gebracht, omdat dit project gericht is op het wegnemen van belemmeringen voor het inzetten van digitaal leermateriaal. Het Doorbraakproject heeft hiervoor een expertgroep opgericht. Kennisnet heeft de publicatie uiteindelijk ontwikkeld.

Wat hebben docenten er precies aan?

Verschillende situaties waarin je met digitaal leermateriaal werkt en je wilt weten of bepaalde dingen wel mogen, vind je terug in de publicatie. Bijvoorbeeld:

  • Mag ik al het materiaal dat ik op internet vind in de elo plaatsen?
  • Mag ik werkstukken van leerlingen op internet zetten?
  • Ik ga open leermateriaal aanpassen, waar moet ik op letten?
  • Hoe weet ik welke video’s ik mag gebruiken?

Wat betekent open leermateriaal eigenlijk?

Met ‘open’ leermateriaal wordt meestal werk bedoeld dat is gepubliceerd onder een Creative Commons (CC)-licentie. Er zijn verschillende varianten Creative Commons-licenties. De Stercollecties van VO-content hebben de CC-licentie By Share Alike (CC-by-sa). Dat betekent dat je :

  • het mag kopiëren.
  • het mag wijzigen.
  • de gewijzigde versie mag verspreiden.
  • werk moet delen onder dezelfde licentie: CC-by-sa.
  • de Stercollectie moet vermelden in je bronnen.

Creative commons licentie en auteursrecht

Met creative commons licentie zoals de Stercollecties hebben, weet je dat je qua auteursrecht altijd goed zit. De informatie hierover is in deze brochure wat summier. Daarom gaat VO-content hierover nog een praktische handreiking maken voor docenten die met Stercollecties (gaan) werken en om tijdens trainingen te gebruiken.

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je direct in

Nu inschrijven
Stel een vraag Helpdesk