Aanvullen en variëren
Nu en dan vult hij de stof aan met proefjes uit de database van school en varieert hij in de volgorde van de thema’s. Aan het einde van de les, of aan het begin van de volgende, tekent Ebbers af of de leerlingen bij zijn met de opdrachten. Leerlingen moeten nu vaak hun antwoorden nog in het schrift schrijven, omdat de oplossingen van bijvoorbeeld sleepopdrachten niet worden opgeslagen. “Ik vind het daardoor soms wel lastig om het overzicht te behouden.”
Methode
Omdat betaalde methodes meer functies en mogelijkheden bieden, wordt de Stercollectie op het Guido de Brès nu wel opnieuw tegen het licht gehouden. “Als stand-in heeft het prima gewerkt, nu heroverwegen we die keuze. Als je vraagt naar mijn mening, dan vind ik de Stercollectie niet voldoende als zelfstandige methode. Ik zou de Stercollectie liever blijven gebruiken als uitbreiding van de lesstof.
Stel ik geef les over het orgaanstelsel, en VO-content heeft daarover mooie filmpjes of opdrachten, dan kan ik die gebruiken als verdieping en extra oefenstof. Maar ook dan zou het grafisch wat aanlokkelijker moeten worden, zodat het leerlingen uitnodigt om zich erin te verdiepen. Leerlingen zijn daar vatbaar voor.”
Inlogcodes
“Als we ervoor zouden kiezen door te gaan met alleen de Stercollectie, dan zou ik graag zien dat leerlingen hun eigen inlogcode krijgen, zodat bewerkt materiaal blijft staan. Het resultaat van sleepopdrachten verdwijnt bijvoorbeeld. Leerlingen worden zo niet beloond voor hun werk.”
Stercollectie is prima basis
De keuze voor een methode ligt volledig bij de vakgroep, al geeft de school wel financiële richtlijnen en mag er niet te vaak gewisseld worden. “De Stercollectie heeft voldoende inhoud en opdrachten, daar ben ik nooit tegenaan gelopen”, aldus Ebbers. “Maar een betaalde methode biedt meer materiaal, zoals toetsen. Mijn advies als de keuze daarvoor niet haalbaar is: probeer je eigen weg te vinden in de Stercollectie. In de basis is die prima.”