“De boeken zijn duur, dus gingen we opzoek naar een digitaal alternatief”, vertelt Soonius. “De leerlingen werken met tablets. We gaan toe naar een school waarin de leerlingen niet meer klassikaal werken. Ze moeten verschillende vakken op verschillende niveaus kunnen doen. Op deze manier wordt hun diploma meer waard en sluit het onderwijs beter aan bij de mogelijkheden die een leerling heeft.”
De Stercollecties vervangen dus langzamerhand de boeken. “Volgens mij gebruiken we momenteel alleen nog voor twee vakken de boeken.” Dat betekent voor de leerlingen van het Picasso Lyceum meer werken op computers en tablets in de daarop ingerichte ‘domeinen’.
Zelf zorgen voor uitleg en ordening
Voor Soonius vraagt onderwijs met tablets wel wat meer werk. “Ik zoek actualiteit bij de lessen. Nu hadden we het in havo 3 bijvoorbeeld over migratie, integratie, segregatie, assimilatie. Ik startte vanochtend met een artikel uit Trouw, liet een stukje van een uitzending van BBC zien en daarna zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Dit duurde ongeveer twintig minuten. Daarna gingen we naar het domein, waar de leerlingen aan de slag gingen met de opdrachten van VO-content.”
Op de vraag of dat meer tijd kost, antwoordt hij dan ook volmondig ja. “Niet altijd hoor, als materiaal van YouTube of uitzendinggemist.nl gemakkelijk te gebruiken is. Dat is het helaas lang niet altijd. Je moet toch zelf zorgen voor de uitleg, de ordening. Je moet geen hele passage aan bod laten komen, want het moet begrijpelijk blijven. En we praten heel veel. De leerlingen weten vaak een stuk meer van een onderwerp dan ik van tevoren had verwacht.”
Aanvullend
Het is een verandering voor de school, voor hem en voor de leerlingen, maar al met al vindt Soonius een positieve. “De vormgeving van VO-content krijgt van mij een 9. De helpdesk is goed. De filmpjes doen het altijd.” Toch betekent dat niet dat hij niks aan te merken heeft: “Het zou prettig zijn als er een speciale site met aanvullend materiaal voor de docenten zou zijn.”
Leerlingen
Voor leerlingen is het wel wennen. “Ik krijg vaak te horen dat de leerlingen een boek overzichtelijker vinden. Ze kunnen makkelijk terugbladeren en aantekeningen maken. Veel leerlingen werken liever met een boek dan met het computerscherm. Verder zijn de problemen die optreden klein. Een van de leerlingen die bijvoorbeeld geen headset meeheeft. Dat is lastig, want dan heb je geen geluid. Er wordt weleens gedacht dat als je met computers werkt, de leerlingen gemotiveerder zijn. Dat is niet waar.” Verschil in de resultaten merkt hij dan ook niet.
Op de kleine dingetjes na is Soonius tevreden. De school gaat mee in haar tijd en de docenten en de leerlingen moeten daar ook aan geloven. “We hebben geen protocol over het werken met de Stercollecties, dus ik heb veel vrijheid.”