Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube. Deze partij plaatst cookies (third party cookies). Als je deze cookies niet wilt, dan kan je dat hier aangeven. Je kan dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook anonieme cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Deze website toont video’s van YouTube. Deze partij plaatst cookies (third party cookies). Als je deze cookies niet wilt, dan kan je dat hier aangeven. Je kan dan geen video’s op deze website zien.

'Stercollecties sluiten goed aan bij de actualiteit'

Geschreven door Joëlle Spoelder op 30 mei 2022

Erik van Dijk is docent Economie op het Willem de Zwijgercollege in Schoonhoven en geeft al ruim 14 jaar les aan leerlingen van de onderbouw. 'Succesvol werken met open leermateriaal begint bij een intrinsieke motivatie van de docent om lessen op maat aan te bieden of om zelf een les te ontwikkelen. Momenteel ben ik zelf de enige in mijn sectie die ermee werkt.'

Erik werkte voor het docentschap 24 jaar in het bedrijfsleven en probeert door inzet van de Stercollecties een brug te slaan tussen theoretische kennisoverdracht en de praktijk. ‘De opdrachten van de Stercollecties vind ik heel eigentijds en daardoor prikkelend voor mijn leerlingen. Ik ben voorstander om met ICT aan de slag te gaan in de les. Andere collega’s houden zich meer aan de traditionelere manier van les geven. Voor zover ik dit kan beoordelen.'

Lees een eerder interview met Erik van Dijk 'De Stercollecties zijn verdiepend en verbredend'

Meer eigen regie voor de leerling

‘Wij werken op school met het boek Pincode van Wolters Noordhoff. De Stercollecties zet ik daarnaast in om met mijn leerlingen verdiepend en verbredend aan de slag te gaan. De les duurt 80 minuten en bestaat uit het geven van uitleg over de theorie en het maken van opdrachten. De leerling mag kiezen tussen het maken van een serie opdrachten uit het boek of een opdracht uit de Stercollecties die parallel loopt met de uitgelegde stof. Dit geeft de leerling een gevoel van verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces.'

In groepjes werken aan een opdracht uit de Stercollecties

'Er staat altijd wel iets in de Stercollecties dat ik kan gebruiken tijdens mijn lessen. Voordat je ermee aan de slag gaat, is het belangrijk dat je als docent enthousiast bent om’ te spelen met je vakkennis’ en open staat voor het werken met ICT in je les. De link naar de Stercollecties heb ik tijdens de lesvoorbereiding al doorgestuurd naar de leerlingen. Ze zetten hun laptop aan en bekijken de opdracht. Van tevoren leg ik nog even uit wat en hoe ze het moeten doen. De leerlingen gaan dan in groepjes aan de slag en dan moet je als docent alleen maar luisteren. Wat zeggen de leerlingen en hoe komen ze tot de oplossing? En hoe werken ze samen? Aan het einde van de les geeft een groepje een korte presentatie van de door hen gekozen oplossing. De leerlingen zijn gemotiveerd als ze op deze manier aan de slag gaan.'

Hoe ga jij met geld om?

'Het geeft mij veel energie om met VO-content te praten over de ontwikkeling van een lessenserie over beleggen en crypto. Dit onderwerp is momenteel ontzettend actueel in het VO. Ik voel de verantwoordelijkheid om als Economiedocent mijn leerlingen wegwijs te maken met de positieve en negatieve kant van geld verdienen via beleggen en crypto. Ik heb leerlingen die samen met hun vader beleggen, maar ook leerlingen die het helemaal zelfstandig doen. Het is leuk en spannend. Toch kan je er ook flink de mist mee in gaan.'

Leerlingen wegwijs maken in het omgaan met geld

'Ik ben een voorstander van Financiële Educatie in het Voortgezet Onderwijs. Zo vind ik dat er meer transparantie moet komen over de voor- en nadelen van het omgaan met geld. Daarom heb ik al eerder lesmateriaal aangeleverd bij VO-content. Die lessen heb ik ook al regelmatig ingezet. Ik probeer steeds in mijn lessen een brug te slaan tussen de theorie en de praktijk, want de leerlingen krijgen er later mee te maken. Denk aan belasting betalen, een huis kopen of een verzekering afsluiten. Dan zoek ik er een linkje bij en kunnen de leerlingen aan de slag.'

Erik maakt het meest gebruik van onderstaande linkjes uit de Stercollecties: 

Samenwerking met VO-content

'Het is fijn samenwerken met VO-content. Mocht je vragen hebben of iets dergelijks dan kan je een mail sturen en vrijwel gelijk sturen ze een linkje zodat je met de klas weer door kan. Ik beveel het iedereen aan om met VO-Content in zee te gaan, want het zijn echte vakmensen met passie voor het onderwijs.'

Terug naar blogoverzicht
Stel een vraag Helpdesk