Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube. Deze partij plaatst cookies (third party cookies). Als je deze cookies niet wilt, dan kan je dat hier aangeven. Je kan dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook anonieme cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Deze website toont video’s van YouTube. Deze partij plaatst cookies (third party cookies). Als je deze cookies niet wilt, dan kan je dat hier aangeven. Je kan dan geen video’s op deze website zien.

'De Stercollecties nemen mij veel werk uit handen'

Geschreven door Joëlle Spoelder op 01 maart 2022

‘Ik werk nu al 12 jaar met de Stercollecties en wil niet anders meer', vertelt Sjoerd Horst, docent economie aan het Twents Carmelcollege. Hij gebruikt de volledige Stercollectie economie in zijn lessen die hij geeft aan VMBO KGT-klassen. 'Met de 16 thema’s kan ik goed uit de voeten, want ik wissel het liefst elk jaar van samenstelling. Hierdoor blijf ik mezelf uitdagen en tijdverlies heb ik niet, omdat ik mijn eigen leermateriaal snel bij elkaar zet in Learnbeat.' 

Gebruik van eigen lesmateriaal

‘Ik ben de enige economiedocent in de VMBO-klassen, dus als ik volgend jaar zeg dat het me niet bevalt, dan kies ik iets anders. Maar het bevalt goed. De Stercollecties geven voldoende basis en nemen me heel veel werk uit handen. Ik gebruik het als een volwaardige methode. Maar net als bij andere methodes gebruik je soms liever je eigen materiaal. In de 15 jaar dat ik lesgeef heb ik heel veel materiaal ontwikkeld. Ook ontwerp ik mijn eigen PowerPoint presentaties. Andere collega’s doen dat niet zo makkelijk. Het zou daarom handig zijn als er wat meer standaardmateriaal beschikbaar komt. Hoe meer er klaar staat, hoe sneller twijfelaars over de brug komen. Voor het vak economie stel ik zelf opdrachten op. Verder kan ik in LearnBeat lesmateriaal van de Stercollecties makkelijk aanpassen, wegknippen en plakken.’

Toegankelijkheid van de Stercollecties

‘Ik moet zeggen dat de Stercollecties met de laptop heel toegankelijk zijn, in tegenstelling tot sommige andere methodes die gewoon hun boek achter glas hebben geplaatst. Op locatie Denekamp werken we bijna allemaal met Learnbeat. Ik hoor van docenten op kleine locaties dat ze ook met de Stercollecties willen gaan werken. Voor de grote locaties is dat moeilijker. Daarom geef ik samen met andere docenten die graag werken met open leermateriaal cursussen over leerdoeldenken en formatieve evaluatie. Daarin benoem ik altijd de voordelen van de Stercollecties en Learnbeat en dan vooral de mogelijkheid om zelf je leermateriaal te arrangeren. Andere digitale methoden (zoals de digitale methodes van Noordhoff) vind ik niet gebruiksvriendelijk. Zo is er veel geklik (met de muis) nodig om huiswerk te controleren. Met de Learnbeat-knop gaat dit rechtstreeks én de samenwerking tussen Learnbeat en de Stercollecties vind ik erg fijn.’

Leermateriaal aanbieden op maat 

‘Bovendien voel ik mij als aanhanger van open leermateriaal veel vrijer om lesstof aan te bieden op de manier zoals ik het wil. Zo kan ik aandacht geven aan de thema’s die ik uitkies. Ik scrol regelmatig door de Stercollecties en hou mezelf op die manier up-to-date. Ik zou collega’s zeker aanraden om eens naar de Stercollecties te kijken. Al haal je er maar één thema uit, dan is dat toch mooi meegenomen. Voor economie gaat dat niet ten koste van de kwaliteit; qua inhoud is deze methode net zo goed als andere.’

Zo werken leerlingen met de Stercollecties

‘We werken al jaren niet meer met werkboeken en daarom kan ik geen goede vergelijking maken tussen lesmethoden uit het boek en digitaal leermateriaal. Wel valt het mij op dat leerlingen hun huiswerk slordiger invullen dan wanneer ze uit een werkboek werken. Ze ontdekten al snel dat als je een ‘.’ invult in het programma, het programma de opdracht als voltooid ziet. Als een leerling dit tijdens de les doet, dan kom ik er vaak niet achter. Het zou fijn zijn als er een functie komt die signaleert dat een leerling de opdracht zogenaamd invult.'

Verbeterpunten

  1. Veel docenten, inclusief ikzelf, zijn op zoek naar lesstof over actuele zaken. Ik zou graag een nieuwsbrief of mail ontvangen zodra er een 'nieuwe actualiteit' is toegevoegd. Zo heeft Lessons Up een serie over Oekraïne. Het bespaart geschiedenisdocenten veel tijd als ze daar niet een aparte serie over hoeven te maken.
  2. Ik zou graag open leermateriaal van verschillende aanbieders combineren. Dit kan tot dusver niet in de Stercollecties en daarom heb ik nu een eigen werkwijze. Voor beginnende docenten is het een drempel om überhaupt gebruik te maken van open leermateriaal. Ik geloof dat zodra het mogelijk is om de theorie van de Stercollecties te koppelen aan ander open leermateriaal, het aantal gebruikers enorm zal toenemen.
  3. Ik wil graag dat er een mogelijkheid is op leerstof op te slaan in presentatievorm. 
  4. Ik wil in de Stercollecties meer informatie vinden over formatief evalueren. Hoe meer informatie hierover zichtbaar is, hoe beter er gebruik van wordt gemaakt.
  5. Ik wil een functionaliteit die het mogelijk maakt om huiswerk van mijn leerlingen snel na te kijken. Via de Stercollecties krijg ik dit niet inzichtelijk, omdat het antwoord niet wordt bewaard. Ik krijg geen inzicht in wat er goed en niet goed gaat. Daarom maak ik van Learnbeat gebruik.
  6. Ik mis een mogelijkheid om toetsen te maken. Het zou prettig zijn om een database te hebben met bronnen, zoals grafiekjes of testen van de Consumentenbond.

'Wel wil ik benadrukken dat de combinatie tussen Learnbeat en de Stercollecties voor mij optimaal werkt. Het is voor mij een complete lesmethode, dus tekstboek, lesmethode, PowerPoint én instructies op één plek. Soms verzuip ik in al het lesmateriaal om het zo maar te zeggen. Learnbeat maakt het dan mogelijk om middels een ‘oogje’ lesmateriaal zichtbaar en onzichtbaar te tonen.'

Terug naar blogoverzicht
Stel een vraag Helpdesk